divendres, 19 d’agost del 2016

L’ONZE DE SETEMBRE A SALT: EL TREN D’OLOT

D’aquí a poc més de tres setmanes és la Diada Nacional de Catalunya, i ens aplegarem tots, com cada any, per commemorar la caiguda de Barcelona davant el Borbó el 1714.
Com ja sabeu, aquest any l’ANC proposa una Diada descentralitzada, i una de les localitats triades per acollir la gran concentració ha estat la nostra Vila. A Salt ens trobarem amb la gent de les comarques veïnes (Gironès, La Selva, Pla de l’Estany, Garrotxa, Alt Empordà i Baix Empordà), i serà concretament al Passeig dels Països Catalans.
Les vies ja no hi són, però el Passeig encara trigaria uns anys a fer-se.

El Passeig dels Països Catalans està construït sobre la traça de l’antic Carrilet de Girona a Olot, inaugurat per trams en diverses dates, la primera el 1 de novembre de 1895. Es va clausurar aviat, però: el 15 de juliol de 1969, degut a la seva baixa rendibilitat.





"L’estació de Salt, que en realitat
està al Veïnat… ja explicarem per què."

El tren petit, el carrilet, el trenet... deia la dita popular: “El tren d’Olot, que surt quan vol i arriba quan pot” Era un mitjà de transport molt estimat i usat per la població i les empreses, tot i la seva fragilitat.
Si us interessa aprofundir en el tema, podeu consultar el blog http://www.trenolot.cat/ .




La ciutat troba lloc on crèixer a banda i banda de la via. A la dreta, el “rascacels” en construcció.

El Passeig dels Països Catalans no es va fer immediatament desprès de clausurar el carrilet. Fins ben entrats els anys vuitanta del segle XX va ser tan sols una cinta d’asfalt amb terra i bassals a banda i banda, cotxes aparcats sense cap ordre, pals elèctrics i cartells publicitaris...






La Ruta del Carrilet, al seu pas per Salt. Les Deveses.

Avui la Via Verda “Ruta del carrilet” segueix l’antiga traça del tren de Girona a Olot, igual que en altres punts del país. A Salt, per evitar el recorregut urbà es féu un traçat alternatiu per les Deveses, un camí paral·lel al Ter i a l’ombra de pollancres i plàtans; molt agradable de fer, en bici o caminant.




L’estació de Salt en l’actualitat és un equipament municipal (Estació Jove).

Tornant a la Diada, l’escenari es posarà més o menys al davant de l’estació de Salt, que teniu a les imatges del costat. Des d’aquest punt i fins on arribem en direcció a Bescanó ens situarem tots nosaltres el dia 11 de setembre a partir de les 16h.