dilluns, 14 de desembre del 2009

Els observadors internacionals remarquen ´la lliçó de gran democràcia´ dels catalans

La delegació estava composada per 34 membres, encapçalada per personalitats com Cristopher White, delegat del Partit Nacional escocès (SNP); Eva Klotz diputada al Parlament del sudtirol (Itàlia) pel Partit de la Llibertat, o Jean Guay Talamoni, cap del grup parlamentari de Corsica Libera. La seva funció va ser vetllar per la garantia del recompte i del procés democràtic.

En una roda de premsa al Col·legi de Periodistes, Daniel Turp ha destacat que ´el clima general de la consulta era de convivència i que els catalans que van anar als col·legis electorals semblaven contents de tenir la possibilitat d´expressar la seva opinió del estatus polític de Catalunya´. Turp ha destacat que l´escrutini s´ha fet ´sense coacció aparent i sense incidents´ i que ´el lloc i l´ambient´ on es van portar a terme les consultes ´eren molt diversos i de forma general eren espais aptes´.


Turp ha dit que les persones han estat ben informades en el moment d´escollir el seu dret a vot, i ha remarcat que ´el secret de vot ha estat respectat i s´han posat a disposició casi sempre cabines per exercir el dret de vot secret pels electors´. També ha remarcat que ´el recompte de vots s´ha fet a nivell comarcal, municipal i nacional i els observadors van poden verificar´ la feina que feien les persones que recomptaven els vots. Així mateix, ha dit que el grup presentarà el seu informe final el 28 de desembre i es faran recomanacions per millorar el funcionament de les pròximes convocatòries de consultes al febrer i l´abril.

Turp també ha destacat ´l´honestedat i el caràcter democràtic del referèndum organitzats per la consulta i que s´ha fet conforme als reglament electoral de la consulta sobre la independència de Catalunya i els principis democràtics de base aplicables als electors´.

Per la seva part, Xose Manuel Beiras, exlíder del BNG, ha destacat ´la participació de ciutadans immigrants de fora de la Unió Europea´ en les consultes d´aquest diumenge. ´És una dada important sobre com s´entenen els drets democràtics´.

El president del partit Vallée d´Aoste Vive, Robert Louvin, ha ressaltat que els observadors han actuat amb llibertat, han tingut accés a totes les dades i han constatat un clima de confiança que dóna exemple de la maduresa en el pla democràtic de la societat catalana. Així mateix, ha dit que ´segur que servirà d´exemple en el pla polític i tècnic a altres pobles i regions´.

´Els catalans no han de trucar a Madrid´ per demanar el dret a l´autodeterminació

Per la seva banda, Sale ha declarat que ´el nucli fonamental i filosòfic del dret a l´autodeterminació no pressuposa cap autorització de l´estat central´. ´Autodeterminació vol dir que tots nosaltres, poble, decidim de forma unitària i és una decisió unilateral´, ha afegit. ´Els sards no hem de trucar a Roma, ni els catalans a Madrid´, ha destacat. ´La Carta Internacional dels Drets Humans de l´ONU no l´ha escrit Madrid ni Roma´, ha ressaltat. Així mateix, Sale ha remarcat que la ´lliçó de democràcia´ que ha donat Catalunya aquest diumenge i ha dit que ´el mecanisme de funcionalitat ha superat algunes estructures estatals´.

Preguntat per la participació, Turp ha dit que els observadors no tenen la funció de valorar si la participació és alta o baixa, sinó ´de constatar la conformitat del procediment i l´adequació de les mesures preses pels organitzadors del referèndum´.

Font: http://www.referendumindependencia.cat/